
Knivvård: 5 tips om hur du vårdar och tar hand om din kniv
I den här guiden får du träffa Patrik på Scouterna och ta del av hans bästa tips på hur du tar hand om och vårdar din kniv.
Att veta hur man hanterar en kniv är bra när man är ute i skogen. Inom Scouterna kan du ta knivbevis från att du är upptäckare och uppåt. Knivbeviset visar att du uppfyller de kriterier som gäller för att hantera en kniv. När du har fått knivbeviset och införskaffat din första kniv är det också viktigt att lära sig att ta hand om och vårda den. Det är snällt för både plånbok och miljö!
Kom ihåg att alltid ha en vuxen i närheten!
Patriks 5 tips om hur du tar hand om din kniv:
Håll kniven torr och ren, så den inte börjar rosta och tappar sin förmåga
Förvara alltid kniven i knivslidan, det skyddar både dig och kniven.
Ta med ett bryne, så du enkelt kan slipa kniven vid behov
Rengör kniven under ljummet vatten och milt diskmedel. Torka den noga. Diskmaskinen kan förstöra knivseggen och försämra knivens egenskaper.
Kom ihåg att enligt knivlagen måste din kniv alltid förvaras i din packning om den inte används.

Olika typer av material
Att hålla sin kniv torr och ren är viktigt för att bladet inte ska börja rosta. Rost skadar och försämrar knivens egenskaper och om det inte tas om hand kan det vara svårt att få bort med tiden. Beroende på vilket material knivbladet är av är det viktigt att ta hand om kniven på rätt sätt, då olika material är känsliga för olika miljöer och korrosion. Läs mer om olika material nedan.
Rostfritt stål
Rostfritt stål (S) är behandlat för att stå emot rost och korrosion. Materialet ger en stark och tålig kniv som är enkelt att underhålla. Bladet bör sköljas av under varmt vatten efter varje användning och sedan torkas torrt med en trasa.
Kolstål
Kolstål (C) är ett annat material som används vid tillverkning av knivblad. Kolstålsknivar är mer korrosionskänsliga och rostar lätt, därför är det extra viktigt att skölja bladet och torka av det varje gång kniven används. Kolstål mår även bra av att oljas in då och då, då går det bra att använda vanlig matolja eller annan neutral olja.
Rengöring och vård
En kniv ska alltid rengöras under ljummet vatten och eventuellt milt diskmedel. Diskmaskinens starka medel kan förstöra bladet och knivens egenskaper. Dessutom kan kniven kan både skada diskmaskinens inredning och dina fingrar när du plockar in och ur vassa knivar.
Genom att hålla din kniv ren undviker du att få in smuts i mat (om du använder kniven vid matlagning) och bakterier i sår om man råkar skära sig, dessutom läker såret fortare. En vass kniv är lättare att använda och minskar också risken att slinta och skada sig.
Ett bryne med diamantbeläggning är ett smidigt och behändigt verktyg för att slipa till eggen vid behov.
Under kategorin »Knivar & verktyg« hittar du alla våra knivar, yxor, eldstål och andra tillbehör.