Ta hand om din kniv
Tar du hand om din kniv på rätt sätt kommer den vara dig trogen i många år framöver. Det är snällt mot både miljö och plånbok! I den här guiden ger Patrik på Scouterna sina bästa tips på hur du tar hand om och vårdar din kniv.
Inom Scouterna kan du ta knivbevis från att du är upptäckare och uppåt. Knivbeviset visar att du uppfyller de kriterier som gäller för att hantera en kniv. När du har fått knivbeviset och införskaffat din första kniv är det också viktigt att lära sig att ta hand om och vårda den.
Torr och ren
Att hålla sin kniv torr och ren är viktigt för att bladet inte ska börja rosta. Rost både skadar och försämrar knivens egenskaper och kan vara svårt att få bort när det väl bildats. Hur du ska ta hand om din kniv beror på vilket material knivbladet är av, då olika material är känsliga för olika miljöer och korrosion.
Genom att hålla din kniv ren undviker du att få in smuts i mat (om du använder kniven vid matlagning) och bakterier i sår om man råkar skära sig, dessutom läker såret fortare om kniven är ren. En vass kniv är lättare att använda och minskar också risken att slinta och skada sig.
Rostfritt stål eller kolstål?
Rostfritt stål (S) är behandlat för att stå emot rost och korrosion. Materialet ger en stark och tålig kniv som är enkelt att underhålla. Bladet bör sköljas av under varmt vatten efter varje användning och sedan torkas torrt med en trasa.
Kolstål (C) är ett annat material som används vid tillverkning av knivblad. Kolstålsknivar är mer korrosionskänsliga och rostar lätt, därför är det extra viktigt att skölja bladet och torka av det varje gång kniven används. Kolstål mår även bra av att oljas in då och då, då går det bra att använda vanlig matolja eller annan neutral olja.
Att veta hur man hanterar en kniv är bra när man är ute i skogen, ta det försiktigt så du inte skadar dig!
Under kategorin »Knivar & verktyg« hittar du alla våra knivar, yxor, eldstål och andra tillbehör.
Patriks 4 bästa tips:
Håll kniven torr och ren, så den inte börjar rosta.
Förvara alltid kniven i knivslidan, det skyddar både dig och kniven
Ha med ett bryne, så du enkelt kan slipa kniven vid behov.
Diska aldrig kniven i diskmaskin, då kan den förstöras. Tvätt under ljummet vatten räcker, kom ihåg att torka den noga.